sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Listakatsaus, vko 40

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Meghan Trainor – All About That Bass
2. (2.) Taylor Swift – Shake It Off
3. (5.) Jessie J, Ariana Grande and Nicki Minaj – Bang Bang
4. (3.) Nicki Minaj – Anaconda
5. (4.) Iggy Azalea featuring Rita Ora – Black Widow
6. (6.) Sam Smith – Stay with Me
7. (7.) Ariana Grande featuring Zedd – Break Free
8. (10.) Charli XCX – Boom Clap
9. (11.) Sia – Chandelier
10. (12.) Jeremih featuring YG – Don’t Tell ‘Em

Meghan Trainorin All About That Bass jatkaa Hot 100 -listan kärjessä kolmatta viikkoa. Top tenissä ei tapahtunut mitään suurta merkittävää. Bang Bang saavutti kuitenkin oman parhaansa noustuaan kolmanneksi, Charli XCX:n Boom Clap eteni kahdeksanneksi ja Jeremih sai uransa kolmannen top ten -hitin, kun Don’t Tell ’Em nousi kymmenenneksi. Se on vierailija YG:n ensimmäinen top ten -menestys. Jeremih’n suurin hitti toistaiseksi on Birthday Sex (#4, 2009), mutta myös 50 Centin kanssa tehty Down on Me (2011) pääsi neljänneksi.
Clean Banditin Rather Be eteni 11:nneksi, Tove Lon Habits (Stay High) 13:nneksi ja Bobby Shmurdan Hot Boy 16:nneksi. Echosmithin Cool Kids kampesi top 20:iin sijalle 19.
Jennifer Lopezin ja Iggy Azalean tai Pitbullin Booty debytoi 18:ntena, lähinnä videon hurjan katsojamäärän ansiosta. Se on Lopezin korkeimmalle sijoittunut biisi sitten Dance Againin (#17, 2012).
Pitbullin oma biisi Fireball loikkasi 46–31 ja Jason Derulon jo kauan sitten Euroopassa menestynyt Trumpets 48–33.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Barbra Streisand – Partners
2. (-) Chris Brown – X
3. (-) Tim McGraw – Sundown Heaven Town
4. (-) George Strait – The Cowboy Rides Away: Live…
5. (-) Train – Bulletproof Picasso
6. (57.) OneRepublic – Native
7. (2.) Maroon 5 – V
8. (1.) Lecrae – Anomaly
9. (-) Motionless in White – Reincarnate
10. (-) Slash – World on Fire

Barbra Streisandin Partners-duettoalbumia ostettiin 196 000 kpl ja siitä tuli hänen kymmenes ykkösensä. Kuten keskiviikkona kirjoitin, Streisand on käynyt kärjessä jokaisella vuosikymmenellä 1960-luvulta alkaen. Ensimmäinen ykkönen oli People (1964) ja viime vuosikymmenen paalu tuli levyllä Love Is the Answer (2009). Hänellä on jo 33 top ten -merkintää, joka on toiseksi eniten, Rolling Stonesilla on 36.
Chris Brownin X joutui antautumaan Partnersille, mutta sen avausviikko oli kaupallisesti silti hyvä. Brownilla on kuusi top ten -levyä eli kaikki hänen studiolevynsä. Paalujakin on kaksi.
Tim McGraw’n Sundown Heaven Town debytoi kolmantena. Hänellä on myös rutkasti menestyslevyjä – kaikkiaan 16 top ten -lättyä ja ykkösiäkin neljä.
Toisen kantriveteraani George Straitin live-albumi The Cowboy Rides Away: Live from the AT&T Stadium avasi sijalta neljä. Hänellä on jo 19 top ten -käyntiä.
Trainin Bulletproof Picasso pääsi viidenneksi. Heidän viidestä top ten -sijoituksestaan paras on California 37:n (2012) nelostila. Edellisen kerran kokonaan uutuuksien miehittämä top 5 nähtiin viime syksynä.
Motionless in Whiten Reincarnate avasi sijalta yhdeksän, joka on heidän ensimmäinen top 40 -saavutuksensa. Slash saavutti kolmannen peräkkäisen top ten -merkintänsä, kun World on Fire jaksoi kymmenenneksi.
OneRepublicin Native oli Google Playn alessa ja loikkasi 57–6. Sen korkein sijoitus on neljäs. Uutuuksien myötä Guardians of the Galaxy (#1, 2014) tipahti ulos kärkikymmeniköstä, joten tämän viikon top ten on koko vuoden ensimmäinen, jolla ei ole yhtään soundtrack-albumia.
”Kristilliseksi Coldplayksi” tituleerattu For King and Country pääsi 13:nneksi kakkosalbumillaan Run Wild, Live Free, Love Strong.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj – Bang Bang
2. (1.) Sigma featuring Paloma Faith – Changing
3. (5.) Taylor Swift – Shake It Off
4. (2.) Calvin Harris featuring John Newman – Blame
5. (4.) Lilly Wood and The Prick and Robin Schulz – Prayer in C
6. (3.) Sam Smith – I’m Not the Only One
7. (10.) George Ezra – Blame It on Me
8. (4.) Professor Green featuring Tori Kelly – Lullaby
9. (7.) Iggy Azalea featuring Rita Ora – Black Widow
10. (9.) MAGIC! – Rude

Jessie J ja Ariana Grande ovat jo tuttuja näkyjä brittilistan huipulla – Jessie J:llä on nyt kolme ja Grandella kaksi paalua, mutta Nicki Minajille Bang Bangin väistämätön ykköspaikka on uran ensimmäinen. Hänellä oli kuvitteellisten housujensa taskussa ennestään kakkos- ja kolmossijat (Starships ja Where Them Girls At).
Monessä yhteydessä Bang Bangin vertailukohdaksi on mainittu Christina Aguileran, Lil’ Kimin, Myan ja Pinkin Lady Marmalade (2001), joka ylsi niin ikään brittiykköseksi. Bang Bang on jo vuoden 30. ykkönen ja vain kuusi biisiä on onnistunut viettämään kärjessä pidempään kuin viikon. Nuo kappaleet ovat Happy, Rather Be ( molemmat neljä viikkoa), Waves, Ghost, Am I Wrong sekä Prayer in C. Viime vuonna koko vuoden saldo oli 29 ykköstä.
Taylor Swiftin Shake If Off saavutti parhaan sijoituksensa eli kolmostilan. Samoin George Ezran Blame It on Me eteni parhaalleen seitsemänneksi.
Viikon toiseksi korkein uutuus löytyy vasta sijalta 25, asialla Touch-singlellään peräti kolmanneksi päässyt laulaja Shift K3Y toisella hitillään I Know.
Hozierin Take Me to Church eteni 35–28. Meghan Trainorin jenkkiykkösen All About That Bassin julkaisemista myyntiin viivytettiin pitkään, mistä johtuen Power Music Workoutin feikkiversio nousi peräti 52–13. Onneksi alkuperäisversiokin nousi pelkillä streaming-kuunteluilla sentään 53–33, joten siitä tuli ensimmäinen ilman perinteistä myyntiä top 40:ään yltänyt biisi. Maroon 5:n Payphonesta (#1, 2012) tehty imitaatio pääsi muuten aikoinaan peräti top teniin.


Britannian albumit Top 10

1. (-) alt-J – This Is All Yours
2. (2.) Barbra Streisand – Partners
3. (3.) Sam Smith – In the Lonely Hour
4. (6.) George Ezra – Wanted on Voyage
5. (-) Leonard Cohen – Popular Problems
6. (5.) Ed Sheeran – x
7. (1.) The Script – No Sound Without Silence
8. (-) Aphex Twin – Syro
9. (-) Joe Bonamassa – Different Shades of Blue
10. (-) Tony Bennett and Lady Gaga – Cheek to Cheek

Brittiyhtye Alt-J:n esikoisalbumi An Awesome Wave (2012) pääsi vain 13:nneksi, mutta myi Mercury Prizen ansiosta pitkään todella hyvin ja lopulta reilusti platinaa. Niinpä ei ole ihme, että This Is All Yours avasi rehvakkaasti kärkipaikalta.
Leonard Cohenilla oli taannoin pitkä levytystauko, mutta nyt häneltä on tullut kaksi levyä parin vuoden sisään. Old Ideas (2012) ylsi peräti kakkoseksi ja Popular Problems debytoi hienosti viidentenä. Top ten -merkintä on Cohenin uran neljäs.
Aphex Twin oli uransa huipulla hittien valossa 1990-luvun puolivälissä ja sen jälkeen, mutta hänellä ei ollut ennen Syro-paluulevyä yhtään top ten -merkintää albumilistalta. Nyt Syro debytoi kahdeksantena. Selected Ambient Works Vol. 2 (1994) pääsi 11:nneksi ja edellinen Druqks (2001) 22:nneksi.
Harvakseltaan levyttävien vastapainoksi meillä on aina Joe Bonamassa, jolta tulee listamateriaalia vähintään kahdesti vuodessa. Different Shades of Blue on hänen toinen top ten -lättynsä. Driving Towards the Daylight (2012) pääsi kakkoseksi.
Tony Bennettin ja Lady Gagan Cheek to Cheek debytoi kymmenentenä. Gagan kaikki omat studioalbumit ovat ykkösiä ja Bennettin edellinen listalle yltänyt levy Duets II (2011) saavutti viidennen tilan. Professor Greenin kolmas varsinainen studiolevy Growing Up in Public avasi sijalta 12. Edeltäjät nappasivat sijat kaksi ja kolme.
Erasuren loiston päivät ovat historiaa, mutta heidän tahtinsa on suhteellisen tasainen: neljän viimeisimmän studiolevyn sijoitukset ovat 29, 29, 49 (joulumarkkinoille julkaistu Snow Globe) ja nyt The Violet Flame avasi sijalta 20. Top teniin he eivät ole päässeet sitten Cowboyn (#10, 1997).
Lenny Kravitzin Strut jäi 21:nneksi, mutta se on hänen ensimmäinen top 40 -merkintänsä sitten Greatest Hitsin (#15, 2000). Miss Saigon -musikaalin soundtrack debytoi 25:ntenä ja Fleetwood Macin Rumours (#1, 1977) palasi alen ansiosta 11:nneksi.

Ei kommentteja: