sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Listakatsaus, vko 48

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Lorde – Royals
2. (2.) Eminem featuring Rihanna – The Monster
3. (3.) Miley Cyrus – Wrecking Ball
4. (5.) Avicii – Wake Me Up
5. (4.) Katy Perry – Roar
6. (7.) OneRepublic – Counting Stars
7. (9.) Imagine Dragons – Demons
8. (6.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
9. (10.) Lady Gaga – Applause
10. (15.) Pitbull featuring Kesha – Timber

Lorden Royals jaksoi vielä ainakin kahdeksannen viikon ykkösenä, vaikka Eminemin ja Rihannan The Monster oli viikon ostetuin single ja se kasvatti myös eniten radiosoittoaan.
Sijoituksia tarkastellen kärkipäässä on jälleen hiljaista. OneRepublicin Counting Stars ja Imagine Dragonsin Demons merkkauttivat omat parhaansa sijoilla 6 ja 7.
Pitbullin ja Keshan Timber nousi viisi sijaa kymmenenneksi. Se on Pitbullin yhdeksäs ja Keshan kymmenes top ten -hitti, molemmilla on myös ykkösiä, Pitbullilla yksi ja Keshalla kaksi. Passengerin Let Her Go etenee hitaammin, mutta määrätietoisesti kohti top teniä (12–11).
Katy Perryn Unconditionally eteni 21–16. Lady Gagan ja R. Kellyn Do What U Want singahti 48–18. Se on käynyt toistaiseksi 13:ntena.
The Neighbourhoodin Sweater Weather rynnisti väliin sijalle 17. Se on indiepopyhtyeen ensimmäinen top 20 -hitti. Myös YG:n ja kavereiden My Hitta (sensuroimattomana My Nigga) saavutti oman parhaansa (19).
Zedd ja Hayley Williams ovat tukevasti matkalla toista kertaa urallaan top 20 -tasolle, kun Stay the Night nousi 34–22. Rihannan What Now hyppäsi videon ilmestymisen ansiosta 80–39.
Bon Jovin Livin’ on a Prayer (#1, 1987) palasi 25:nneksi koripallofanin Youtube-videon yllättävän suosion vuoksi.
Leonard Cohenin Hallelujah on käynyt Hot 100 -listalla viidesti aina eri esittäjän tulkitsemana, mutta ei koskaan alkuperäisesityksenä. Tällä viikolla Matthew Schulerin The Voice -versio nappasi 40. tilan.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Lady Gaga – Artpop
2. (1.) Eminem – The Marshall Mathers LP 2
3. (-) Various Artists – NOW 48
4. (3.) The Robertsons – Duck the Halls: A Robertson Family Christmas
5. (4.) Katy Perry – Prism
6. (6.) Kelly Clarkson – Wrapped in Red
7. (-) The Beatles – On Air: Live at the BBC Vol. 2
8. (-) Jhene Aiko – Sail Out (EP)
9. (7.) Drake – Nothing Was the Same
10. (8.) Lorde – Pure Heroine

Lady Gagan viisi ja puoli vuotta popmaailman huipulla on tuonut kaksi ykköstä ja kolme muuta top ten -albumia. Ne ykköset ovat Born This Way (2011) ja nyt julkaistu Artpop. Hänen ostetuin albuminsa on kuitenkin The Fame (#2, 2008).
Now-sarjan 48. osa debytoi kolmantena, myynnissä melko kaukana kärkikaksikon takana. Sarjan tahti on kuitenkin hämmästyttävän vakaa: kaikki 48 osaa ovat päässeet top teniin ja yleensä kärkiviisikkoon.
The Beatlesin On Air: Live at the BBC Vol. 2 debytoi seitsemäntenä ja on bändin 31. top ten -levy. Hip hop -artisti Jhene Aikon ensimmäinen ison levy-yhtiön julkaisema EP Sail Out nappasi kahdeksannen tilan.
Kellie Picklerin neljäs albumi The Woman I Am debytoi sijalla 19. Hänen kolme ensimmäistä levyään ylsivät kaikki top teniin.
The Killersin Direct Hits -kokoelma ilmaantui 20:nneksi. Se on joko pettymys tai tyydyttävä tulos, katsantokannasta riippuen. Jos vertaa heidän studiolevyjensä sijoituksiin, se on heikko, mutta toisaalta kokoelmien kauppaaminen Yhdysvalloissa on ollut aina haasteellista, etenkin rock-yhtyeille.
Mary J. Bligen melko hitaasti käynnistynyt A Mary Christmas loikkasi toistaiseksi parhaalle sijalleen 22:nneksi. Vince Guaraldi Trion A Charlie Brown Christmas -klassikko (1965) palasi totutusti mukaan, mutta 25. tila on sille jopa erityisen hyvä tähän aikaan vuodesta.


Britannian singlet, Top 10

1. (2.) Lily Allen – Somewhere Only We Know
2. (-) Bastille – Of the Night
3. (-) Gary Barlow – Let Me Go
4. (3.) Ellie Goulding – How Long Will I Love You
5. (4.) Eminem featuring Rihanna – The Monster
6. (1.) Martin Garrix – Animals
7. (6.) Storm Queen – Look Right Through
8. (5.) Little Mix – Move
9. (-) Lily Allen – Hard Out Here
10. (8.) One Direction – Story of My Life

Lily Allenin Somewhere Only We Know onnistui tekemään saman tempun kuin Gabrielle Aplinin The Power of Love viime vuonna eli viemään John Lewis -mainosbiisin brittilistan kärkeen. Se on Allenin kolmas ykkönen, kappaleen alkuperäisesittäjällä Keanella paaluja ei vielä olekaan.
Allenin uusi biisi, varsinaista paluualbumia ennakoiva Hard Out Here sen sijaan aloitti melko hitaasti sijalta yhdeksän. Ehkä mainoshitti vei siltä huomiota. Silti se on laulajattaren yhdeksäs top ten -single.
Bastillellakaan ei ole vielä ykköstä, mut nyt on kahdesti liipannut läheltä: versio Coronan The Rhythm of the Nightista (#2, 1994) pääsi kakkoseksi, aivan kuten Pompeii keväällä. Of the Nightissa kuullaan myös pätkä Snapin klassikosta Rhythm Is a Dancer (#1, 1992).
Take That -väellä menee lujaa brittilistoilla, vaikka yhtye itse julkaisee uutta musiikkia harvakseltaan. Gary Barlow’n uusi soolosingle Let Me Go nappasi kolmannen sijan. Hän on päässyt ykköseksi kolmesti, kaksi kertaa 1990-luvulla ja toissa vuonna The Commonwealth Bandin kanssa kappaleella Sing.
Rudimentalin ja Emeli Sandén Free eteni 39–26. Aviciin uusi hitti Hey Brother tupsahti ensimmäistä kertaa top 40:ään (27) ja Awolnationin Sail saavutti oman parhaansa (31).
R. Kelly palasi viime viikolla pitkästä aikaa brittilistalle Lady Gagan kanssa. Tällä viikolla Do What U Want putosi 16:nneksi, mutta Kelly on mukana myös Justin Bieberin uudella kappaleella PYD, joka debytoi 30:ntena.
Boyzonen paluusingle Love Will Save the Day raahautui 39:nneksi. He saavuttivat 1990-luvulla kuusi ykköstä, kolmessa kahden erässä, sekä yhteensä peräti 18 top ten -singleä.
Moni vanhempi hitti nousi uudelta Now-kokoelmalta napattujen latausten ansiosta. Koko levyä ostettiin viikossa pitkälti yli 200 000 kpl.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Robbie Williams – Swings Both Ways
2. (2.) Eminem – The Marshall Mathers LP 2
3. (-) Jake Bugg – Shangri La
4. (3.) Celine Dion – Loved Me Back to Life
5. (5.) Elvis Presley – The Nation’s Favourite Elvis Songs
6. (-) JLS – Goodbye: The Greatest Hits
7. (11.) André Rieu and Johann Strauss Orchestra – Music of the Night
8. (4.) Little Mix – Salute
9. (1.) Lady Gaga – Artpop
10. (9.) James Arthur – James Arthur

Robbie Williams on eräs kaikkien aikojen menestyneimmistä artisteista Britannian albumilistalla, sillä koko listahistorian (vuodesta 1956 alkaen) tuhannes ykkönen Swings Both Ways on Williamsin itsensä 11. paalu, mikä sivuaa Elviksen saavutusta. Megatähden ainoa ykkössijaa vaille jäänyt studioalbumi on Reality Killed the Video Star (#2, 2009), joka joutui katselemaan JLS:n esikoisen (ks. pari kappaletta alemmas) kantapäitä. Sitäkin on silti ostettu triplaplatinan verran. Kaikkiaan Williams on myynyt lähes 19 miljoonaa albumia pelkästään Britanniassa.
Ihan ensimmäisenkin listaykkösen nimessä oli sana swing, sillä tuo titteli meni Frank Sinatran Songs for Swingin’ Loversille. Sinatra on ollut myös Williamsin uuden levyn innoittaja, mutta swing-maailma tuli menestyksekkäästi tutuksi jo Swing When You’re Winningillä (#1, 2001).
Virallinen luettelo albumilistan ykkösistä löytyy täältä.
Jake Buggin toinen albumi Shangri La debytoi yllättäen vasta kolmantena Eminemin takana. Viimevuotinen nimetön esikoinen (#1, 2012) on myynyt kohta tuplaplatinaa.
JLS:n lyhyen, mutta menestyksekkään uran niputtava Goodbye-jäähyväiskokoelma aloitti sijalta kuusi. Heidän uusi Billion Lights -singlensä pääsi tahollaan 19:nneksi. Bändillä on nyt viisi top ten -albumia, joista mainittu esikoinen ylsi siis ykköseksi.
Lady Gagan Artpop sukelsi kärjestä yhdeksänneksi. Seuraavaksi korkeinta uutuutta saadaan hakea melko kaukaa. Televisiosta tutun kuoromiehen Gareth Malonen Voices debytoi 23:ntena. Hänen Military Wivesin kanssa tekemänsä Wherever You Are -kappale ylsi singlelistan jouluykköseksi kaksi vuotta sitten. Voices on kuitenkin miehen ensimmäinen omissa nimissään julkaisema albumi.
Gabriellen juhlakokoelma Now and Always: 20 Years of Dreaming pääsi sijalle 38.
Michael Bublén ja Rod Stewartin joululevyt keikkuvat tänäkin vuonna korkealla. Bublén Christmas (#1, 2011) nousi 37–14 ja Stewartin Merry Christmas Baby (#2, 2012) 22–20.

Ei kommentteja: