sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Listakatsaus, vko 40

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Miley Cyrus – Wrecking Ball
2. (2.) Katy Perry – Roar
3. (3.) Lorde – Royals
4. (5.) Avicii – Wake Me Up
5. (4.) Robin Thicke featuring T.I. & Pharrell – Blurred Lines
6. (6.) Jay Z featuring Justin Timberlake – Holy Grail
7. (9.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
8. (7.) Lady Gaga – Applause
9. (10.) Lana Del Rey and Cedric Gervais – Summertime Sadness
10. (12.) Capital Cities – Safe and Sound

Miley Cyrusin Wrecking Ball piti niukasti takanaan Katy Perryn Roarin, vaikka jälkimmäistä ostettiin lähes yhtä paljon ja se nousi radiolistan ykköseksi ohi Blurred Linesin. Wrecking Ballin kärkipaikka selittyy yhä huomattavalla streaming-suosiolla. Lorden Royals puolestaan oli viikon ostetuin ja jatkoi kolmantena.
Aviciin Wake Me Up nousi neljänneksi ja ensi viikolla albumillaan hienot myyntiluvut tiskiin lyövän Draken Hold On We’re Going Home seitsemänneksi.
Britney Spearsin Work Bitch debytoi 12:ntena, mikä hyvä saavutus, mutta kalpenee Femme Fatale -albumin pilottisinglen Hold It Against Me (2011) edessä. Se aloitti suoraan kärjestä. Spearsillä on 13 top ten -hittiä.
Ylvisin viraalihitti The Fox loikkasi 25–13, mikä on korkein norjalaisartistin sijoitus sitten 1980-luvun ja A-han. Biisintekijäpuolellahan Stargatella on vaikka kuinka monta isoa hittiä. Katy Perryn ja Juicy J:n Dark Horse aloitti sijalta 17. Juicy J on mukana myös Maejor Ali -nimisen tulokkaan Lolly -kappaleella, joka debytoi sijalla 19. Korkea sijoitus johtunee osin Justin Bieberin panoksesta.
Awolnationin Sail ylitti viimein hieman toista vuotta listalla keikuttuaan top 20 -kynnyksen (22–20). Biisi on myynyt upeasti 3,8 miljoonaa kappaletta, vaikka sitä ei ole koskaan ostettu viikossa enempää kuin 77 000 kpl.
J. Colen ja TLC:n Crooked Smile hyppäsi 36–27. TLC:ltä ilmestyy myöhemmin syksyllä kokoelma-albumi. OneRepublicin iso brittihitti Counting Stars nousi ensimmäistä kertaa top 30 -tasolle (38–28). Billy Currington sai kolmannen top 40 -hittinsä Hey Girlin edettyä 45–39.
17-vuotias hollantilais-dj Martin Garrix debytoi sijalla 86 hitillään Animals.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Jack Johnson – From Here to Now to You
2. (-) Justin Moore – Off the Beaten Path
3. (-) Chris Young – A.M.
4. (-) Various Artists – Maybach Music Group: Self-Made Vol. 3
5. (-) Avicii – True
6. (4.) Luke Bryan – Crash My Party
7. (3.) 2 Chainz – B.O.A.T.S. II: #MeTime
8. (1.) Keith Urban – Fuse
9. (2.) The Weeknd – Kiss Land
10. (-) Billy Currington – We Are Tonight

Surffipiireistä supertähdeksi viime vuosikymmenellä edennyt Jack Johnson pääsi vielä kuudennellakin studioalbumillaan ykköseksi, vaikka hänen avausmyyntikäyränsä on laskeva. From Here to Now to Youta ostettiin 117 000 kpl. Hänellä on kuusi top ten -sijoitusta ja ne kaikki ovat itse asiassa kärkikolmikossa. Ykkösiä on jo neljä, kolmen studiolevyn lisäksi Curious George -leffan soundtrack (2006).
Johnsonille tiukan vastuksen tarjosi kantritähti Justin Moore, jonka kolmas albumi Off the Beaten Path on kakkossijallaan hänen korkeimmalle yltänyt levynsä. Kaikki kolme ovat päässeet top teniin ja kaksi ensimmäistä myyneet kultaa.
Kantria on myös sijalla kolme, jolla debytoi Chris Youngin neljäs albumi A.M. Se on hänen toinen top ten -levynsä, Neon (2011) ylsi neljänneksi. Kovien kantrimiesten uutuustrion täydensi Billy Curringtonin We Are Tonight, joka jatkoi tasaisen hyvää sijoitusriviä: 11, 13, 9 ja 10.
Maybach Music Groupin kolmas Self-Made -kooste pääsi neljänneksi sivuten sarjan parasta ja Aviciin True-esikoisalbumi viidenneksi. Se taitaa olla ensimmäinen ruotsalaisartistin tai -yhtyeen top ten -sijoitus sitten Ace of Basen parhaiden päivien. Tosin, esimerkiksi The Hivesin Tyrannosaurus Hives (#33, 2004) myi kultaa.
MGMT:n kolmas albumi pääsi 14:nneksi, The Devil Wears Pradan 8:18 nappasi 20. sijan (heidän neljäs top 20 -merkintänsä) ja Grouploven Spreadíng Rumours 21:nnen. MGMT:n uran korkein sijoitus on Congratulationsin (2010) kakkostila eli takapakkia tuli melkoisesti. Oracular Spectacular (#38, 2007) myi kultaa.
Elvis Costellon ja The Rootsin Wise Up Ghost and Other Songs 2013 debytoi 16:ntena. Costellon 2000-luvun paras – ja koko uran toiseksi paras – sijoitus on Secret, Profane and Sugarcanen (2009) 13. tila. Grateful Deadin kolmen levyn livekooste Sunshine Daydream pinnisti 19:nneksi, minkä ansiosta heillä on nyt top 20 -albumeita tasan 40 vuoden ajalta.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Jason Derülo featuring 2 Chainz – Talk Dirty
2. (2.) Katy Perry – Roar
3. (4.) OneRepublic – Counting Stars
4. (7.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
5. (5.) Avicii – You Make Me
6. (9.) Macklemore and Ryan Lewis feat. Mary Lambert – Same Love
7. (13.) Ben Pearce – What I Might Do
8. (6.) Avicii – Wake Me Up
9. (3.) Jessie J – It’s My Party
10. (8.) Ellie Goulding – Burn

Jason Derülon ja 2 Chainzin Talk Dirty piti Katy Perryn Roarin kurissa toista viikkoa. Aivan kärkipäässä tapahtui muutenkin melko vähän liikettä. Draken Hold On We’re Going Home eteni muutaman sijan neljänneksi.
Ben Pearcen What I Might Do loikkasi 13–7 ja on esittäjänsä ensimmäinen top ten -single. Sub Focusilla niitä on niin ikään yksi (Endorphins, #10, 2013) ja nyt Kelen laulama Turn It Around debytoi 14:ntenä. Kelellä on Bloc Partyn riveistä peräti neljä top ten -merkintää, mutta sooloartistina ei yhtään.
Macklemoren ja Ryan Lewisin sekä Mary Lambertin Same Love saavutti listauransa parhaan sijoituksen eli kuudennen tilan.
Demi Lovaton Skyscraper-kappaletta (2011) käytetään runsaasti X Factor -ohjelmassa ja se rävähti 59–13, joka on sinkun toistaiseksi korkein sijoitus. Lovato on toistaiseksi kerran yltänyt top teniin, loppukeväästä hitillään Heart Attack (#3, 2013).
Haim sai kolmannen top 40 -hittinsä The Wiren debytoitua hienosti 16:ntena. Falling piipahti aikoinaan sijalla 30 ja Don’t Save Me 32:ntena.
Jessie J:n Sexy Lady debytoi 22:ntena albumijulkaisun ansiosta. 2 Chainzin ja Wiz Khalifan taannoin kuudentena käynyt We Own It (Fast and Furious) palasi listalle sijalle 28 ja Justin Timberlaken Take Back the Night (#24, 2013) loikkasi takaisin top 40:iin 57–30.
Robin Thicken seuraaja Blurred Lines -megahitille (#1, 2013) eli Give It 2 U eteni 61–34.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Kings of Leon – Mechanical Bull
2. (-) Drake – Nothing Was the Same
3. (-) Jessie J – Alive
4. (1.) Arctic Monkeys – AM
5. (-) Jason Derülo – Tattoos
6. (2.) Avicii – True
7. (5.) London Grammar – If You Wait
8. (-) Birdy – Fire Within
9. (-) Chvrches – The Bones of What You Believe
10. (8.) Rod Stewart – Time

Yhdysvaltalaisyhtye Kings of Leon on aina menestynyt Britanniassa kotimaataan paremmin ja nytkin Mechanical Bull debytoi albumilistan kärjessä ollen bändille jo neljäs ykkönen. Kaikki studioalbumit ovat yltäneet kärkikolmikkoon.
Yhdysvalloissa heillä ei ole vielä ykköstä eikä sitä tule ensi keskiviikon listallakaan, sillä nyt Britannian kakkosena debytoiva Draken Nothing Was the Same leijuu aivan omissa korkeuksissaan. Brittilistalla kakkossija on kanadalais-yhdysvaltalaisen Aubrey Grahamin uran paras. Take Care (2011) ylsi viidenneksi.
Jessie J:n esikoisalbumi Who You Are (#2, 2011) myi toista miljoonaa kappaletta, mutta silti Alive joutui nyt tyytymään kolmanteen tilaan.
Jason Derülo jatkaa siis singlelistan kärjessä ja hän pärjää kivasti albumilistallakin. Tattoos on miehen kolmas top ten -albumi yhtä monesta yrittämästä ja toistaiseksi parhaiten sijoittunut.
17-vuotias Jasmine van den Bogaerde eli Birdy sai lyhyen uransa ensimmäisen top ten -albumin, kun Fire Within pääsi kahdeksanneksi. Nimetön esikoinen (#13, 2011) sisälsi covereita ja myi kultaa.
Popyhtye Chvrchesin The Bones of What You Believe debytoi mainiosti yhdeksäntenä. Mainiosti siksi, että hieman samassa tilanteessa olleen AlunaGeorgen albumi floppasi pahasti kesällä avattuaan sijalta 11 varsin kehnoin myynnein. The Bones of What You Believe kävi kaupaksi selvästi pirteämmin.
Dream Theater parantaa listamenoaan ajan myötä: kaksi vuotta sitten ilmestynyt A Dramatic Turn of Events (#11, 2011) oli heidän siihen mennessä parhaiten sijoittunut albuminsa ja nyt nimetön uutuus pääsi vilkkaalla viikolla 15:nneksi. Stingillä meno on vakaata: hän ei ole studioalbumeillaan käynyt top tenissä sitten Sacred Loven (#3, 2003) eikä sinne yltänyt myöskään The Last Ship (14). Herralla on kuitenkin jo kymmenen top ten -merkintää ilman The Policeakin. The Last Shipillä vierailee hyvin hiljaa viime vuodet ollut Jimmy Nail.
Mazzy Starin paluualbumi Seasons of Your Day debytoi 24:ntena, joka on heidän paras sijoituksensa ja ensimmäinen visiittinsä top 40 -listalle. New Model Armylle Between Dog and Wolfin 34. tila on myös kelpo, sillä he eivät olleet päässeet top 40 -tasolle kahteenkymmeneen vuoteen.
Fleetwood Macin 25 Years: The Chain (#9, 2012) palasi 22:nneksi ja Nirvanan remasteroitu In Utero (#1, 1993) näyttäytyy 28:ntenä.

Ei kommentteja: