sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Listakatsaus, vko 39

Billboard Hot 100, Top 10

1. (22.) Miley Cyrus – Wrecking Ball
2. (1.) Katy Perry – Roar
3. (3.) Lorde – Royals
4. (2.) Robin Thicke featuring T.I. & Pharrell – Blurred Lines
5. (5.) Avicii – Wake Me Up
6. (4.) Jay Z featuring Justin Timberlake – Holy Grail
7. (7.) Lady Gaga – Applause
8. (10.) Eminem – Berzerk
9. (8.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
10. (6.) Lana Del Rey and Cedric Gervais – Summertime Sadness

Miley Cyrusilla oli taskussaan jo kaksi kakkostilaa ja yksi nelossija ennen kuin Wrecking Ball pyyhkäisi nyt neljännellä listaviikollaan kohutun videonsa ja sen aiheuttaman virtauspalvelu- ja myyntisuosion (477 000 kpl) vauhdittamana sijalta 22 ykköseksi ohi Katy Perryn Roarin. Top ten -hittejä Cyrusilla on nyt seitsemän.
Wrecking Ball rikkoi Vevo-palvelun yhden päivän katsojaennätyksen saavutettuaan 19 miljoonaa klikkausta. Jatkuvasti kasvavassa nettimaailmassa tällaiset ennätykset menevät uusiksi miltei joka kuukausi, mutta moista suosiota ei saa aliarvioida.
Wrecking Ball on 2010-luvun viideskymmenes ykköshitti Hot 100 -listalla. Miley Cyrusin isä Billy Ray pääsi parhaimmillaan neljänneksi hitillään Achy Breaky Heart (1992).
Roarillakin menee silti hienosti ja se voi vielä palata ykköseksi. Biisi kasvatti radiosoittoaan kaikkein eniten ja sen viiden ensimmäisen myyntiviikon saldo 2,1 miljoonaa on historiallisen hyvä.
That’s My Kind of Nightista on tulossa tämän hetken suurimman kantritähden Luke Bryanin uran suurin hitti. Tällä viikolla se kipusi 19–15, joka on hänen korkein sijoituksensa.
Awolnationin Sail nousi taas pari porrasta 22:nneksi. Imagine Dragonsin Demons palasi sijalle 46, joka on biisin listauran paras.
Zeddin ja Hayley Williamsin Stay the Night debytoi sijalla 51. Kummallakin on toistaiseksi yksi top ten -hitti omalla nimellään, mutta Williamsilla toki muita top 40 -merkintöjä Paramoren laulajana. Bändin Still Into You joutui tällä viikolla antamaan periksi pykälän paikalle numero 37.
Arcade Fire teki Hot 100 -debyyttinsä, kun Reflektor pääsi sijalle 99.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Keith Urban – Fuse
2. (-) The Weeknd – Kiss Land
3. (-) 2 Chainz – B.O.A.T.S. II: #MeTime
4. (5.) Luke Bryan – Crash My Party
5. (-) Janelle Monáe – The Electric Lady
6. (-) Arctic Monkeys – AM
7. (-) Sheryl Crow – Feels Like Home
8. (2.) Tamar Braxton – Love and War
9. (1.) Ariana Grande – Yours Truly
10. (4.) John Legend – Love in the Future

Kantritähti ja Idol-tuomari Keith Urban on pitkähköllä urallaan kerännyt jo viisi top ten -albumia ja pari 11. tilaa. Fusesta tuli miehen toinen ykkönen, edellinen lohkesi 4,5 vuotta sitten levyllä Defying Gravity.
Kanadalaisen Abel Tesfayemin eli The Weekndin Kiss Land ehdittiin jo ensin julistaa ykköseksi, mutta Billboard korjasi virheen nopeasti ja Kiss Land joutui tyytymään kakkospaikkaan, joka on toki loistava saavutus. Viimevuotinen Trilogy pääsi neljänneksi.
Räppäri 2 Chainz sen sijaan joutui antamaan pari sijaa periksi viime vuonna saavuttamastaan ykköspaikasta kolmanneksi. Ehkä se on rangaistus albumin sietämättömästä nimestä (B.O.A.T.S. II: #MeTime).
Janelle Monáen The Electric Lady nappasi viidennen sijan. Neidin kakkosalbumi The ArchAndroid (2010) kävi 17:ntenä. Monáen uran suurin hitti on ansiokkaista omista kappaleista huolimatta Fun-yhtyeen We Are Young (#1, 2011). Biisi nousi ykköseksi vasta vuoden 2012 puolella. Käytän siis tuossa suluissa olevassa merkinnässä korkeinta sijoitusta ja ilmestymisvuotta, en sitä vuotta, jolloin sija on saavutettu.
Arctic Monkeys saavutti Britanniassa viidennen perättäisen ykkösen albumilistalla, mutta Yhdysvalloissa AM:n kuudes tila on heille vasta toinen top ten -vierailu ja uran korkein sijoitus. Favourite Worst Nightmare (2007) piipahti seitsemäntenä.
Nashvilleen suuntautunut Sheryl Crow jatkoi top ten -putkeaan, mutta ehkä odotettua vaisummin ottaen huomioon, että Easy on hänen viime vuosien listamenoonsa nähden melko iso Hot 100 -hitti. Kantrilevy Feels Like Home debytoi seitsemäntenä ja on joka tapauksessa Crow’n yhdeksäs top ten -levy putkeen, jos joululevyä ei lasketa. Ykkössijoja ei vielä löydy, mutta peräti neljä perättäistä kakkossijaa vuosina 2002–2008 (C’mon C’mon, The Very Best of, Wildflower ja Detours).
Earth, Wind and Firen Now, Then and Forever nappasi hienosti 11. sijan. Se on heidän ensimmäinen studioalbuminsa kahdeksaan vuoteen, mikä osaltaan selittää sen, että se on myös bändin korkeimmalle yltänyt studioalbumi sitten vuoden 1981 Raise-levyn (#5, 1981).
Veteraaniosastoon voidaan luokitella myös sijalle 20 ilmaantunut Gloria Estefan. The Standards -levyn nimi kertoo siitä kaiken oleellisen. 20. tila on harvinaista herkkua myös Estefanille, sillä edellisestä top 20 -piipahduksesta on peräti 19 vuotta. Tuolloin Hold Me Thrill Me Kiss Me ylsi yhdeksänneksi.
Tanssinimi Kaskaden Atmosphere debytoi 16:ntena – uran paras sekä toinen top 20 -saavutus – ja Rise Againstin harvinaisuuskokoelma 19:ntenä.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Jason Derülo featuring 2 Chainz – Talk Dirty
2. (1.) Katy Perry – Roar
3. (-) Jessie J – It’s My Party
4. (2.) OneRepublic – Counting Stars
5. (-) Avicii – You Make Me
6. (4.) Avicii – Wake Me Up
7. (5.) Drake featuring Majid Jordan – Hold On, We’re Going Home
8. (3.) Ellie Goulding – Burn
9. (9.) Macklemore and Ryan Lewis feat. Mary Lambert – Same Love
10. (6.) Klangkarussell featuring Will Heard – Sonnentanz (Sun Don’t Shine)

Jason Derülo on vaivihkaa kerännyt jo seitsemän top ten -brittihittiä ja nyt Talk Dirtystä tuli miehelle jo kolmas ykkönen. Kaksi aiempaa ovat Whatcha Say (2009) sekä Don’t Wanna Go Home (2011). Hänen edellinen singlensä The Other Side ylsi kakkoseksi. Räppäri 2 Chainzille paalu on uran ensimmäinen, mutta hänelläkin on jo kolme top ten -käyntiä.
Jessie J on hiljalleen julkaisemassa toista albumiaan. Sen toinen maistiainen It’s My Party debytoi kolmantena eli pari sijaa paremmin kuin kesällä ilmestynyt Wild. Top ten -laskenta näyttää kahdeksaa ja ykkösiä on kaksi.
Avicii seuraa kahta isoa ykköshittiään You Make Mellä, joka nappasi viidennen tilan ollen Tim Bergling -nimellä siviilissä tunnetun tähden viides top ten -saavutus.
Ben Pearcen What I Might Do loikkasi 25–13 ja Christina Perrin A Thousand Years palasi X Factor -huomion vuoksi 11:nneksi, joka on biisin korkein sijoitus. Ohjelmassa esiintyneen The Wantedin We Own the Night (#10, 2013) kääntyi 51–23.
Birdy-niminen laulajatar tunnetaan cover-vedoistaan ja nyt hänen ensimmäinen oikea oma (tai no, OneRepublicin riveissä listan kärkipäässä keikkuvan Ryan Tedderin kirjoittama) kappaleensa Wings debytoi 16:ntena, joka on neidon lyhyen uran paras sijoitus. Bon Iver -cover Skinny Love ylsi 17:nneksi jo keväällä 2011 ja on sitkeästi palannut mukaan top 75 -laskentaan siten, että listaviikkoja on jo 42.
Katy Perryn ja Juicy J:n Dark Horse debytoi sijalla 21. Linkin Parkin ja Steve Aokin A Light That Never Comes aloitti paikalta numero 34. Linkin Park ei ole koskaan yltänyt top viiteen, mutta heillä on kuitenkin viisi sijoille 6–10 päässyttä singleä.
Chvrches sai tuntumaa top 40 -listaan, kun The Mother We Share selviytyi 38:nneksi. Gun kävi kesällä sijalla 55. Coldplayn Atlas on osoittautumassa melkoiseksi alisuoriutujaksi, sillä se putosi toisella listaviikollaan sijalta 12 ulos top 40:stä.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Arctic Monkeys – AM
2. (-) Avicii – True
3. (-) Elton John – The Diving Board
4. (-) Manic Street Preachers – Rewind the Film
5. (2.) London Grammar – If You Wait
6. (-) Katie Melua – Ketevan
7. (-) Jack Johnson – From Here to Now to You
8. (6.) Rod Stewart – Time
9. (-) Deaf Havana – Old Souls
10. (3.) The 1975 – The 1975

Arctic Monkeysin AM piti helpohkosti paikkansa albumilistan ykkösenä, vaikka ahdistelijat olivat paperilla kovia nimiä. Aviciin ensimmäinen studioalbumi True debytoi kakkosena ja Elton Johnin uusi soolo The Diving Board kolmantena.
On pakko ihmetellä Aviciin päätöstä jättää pois levyltä Levels-, Silhouettes- ja I Could Be the One -megahitit. Johnilla puolestaan on top ten -levyjä vaikka muille jakaa. Ykkössijakin tuli viimeksi viime vuonna – tosin hieman yllättäen, kun vanhoihin Elton John -kappaleisiin perustuva Pnaun Good Morning to the Night piipahti kärjessä. Paaluja on kaikkiaan seitsemän. Edellinen Elton Johnin ihan oma studioalbumi The Captain and the Kid (2006) ylsi kuudenneksi.
Manic Street Preachersilläkin on menestystä omiksi tarpeiksi, sillä Rewind the Filmin nelostila on heidän kymmenes top ten -sijoituksensa. Ykkösiä on vain yksi, This Is My Truth Tell Me Yours (1998), joka on myös bändin myydyin levy.
Top tenissä piisaa uutuuksia. Katie Meluan Ketevan debytoi kuudentena. Neidon kaikki kuusi studioalbumia ovat päätyneet top teniin, kaksi ensimmäistä jopa ykköseksi. Jack Johnsonillakin on ykkössijoja (kolme studiolevyä putkeen vuosina 2005–2010), mutta From Here to Now to You joutui nyt tyytymään seitsemänteen tilaan.
Top tenin nurkilla pyörii annos brittirockia. Deaf Havanan Old Souls debytoi yhdeksäntenä (ensimmäinen top ten -sijoitus), The Temperance Movementin esikoinen 12:ntena ja Placebon top ten -rivistö häiriintyi toistamiseen, kun seitsemäs studioalbumi Loud Like Love jäi 13:nneksi.
Vielä rajummin notkahti kuitenkin edellisellä Songs from the Tainted Cherry Tree -albumillaan (2010) peräti ykkösenä piipahtanut Diana Vickers. Music to Make Boys Cry limbosi sijalle 37.
Elvis Costellon ja The Rootsin kimppa-albumi Wise Up Ghost ilmaantui 28:nneksi. Costello on nykyisin suurempi tähti Yhdysvalloissa ja siellä levy sijoittuneekin melko lailla paremmin ensi viikolla. Wise Up Ghost on kuitenkin Costellon ensimmäinen top 40 -merkintä Britanniassa sitten When I Was Cruelin (#17, 2002).

Ei kommentteja: