sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Listakatsaus, vko 13


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Baauer – Harlem Shake
2. (2.) Macklemore and Ryan Lewis feat. Wanz – Thrift Shop
3. (3.) Bruno Mars – When I Was Your Man
4. (5.) Justin Timberlake featuring Jay-Z – Suit and Tie
5. (4.) Rihanna featuring Mikky Ekko – Stay
6. (7.) Drake – Started from the Bottom
7. (6.) Taylor Swift – I Knew You Were Trouble
8. (8.) will.i.am and Britney Spears – Scream and Shout
9. (18.) Pink featuring Nate Ruess – Just Give Me a Reason
10. (9.) Lil Wayne featuring Drake & Future – Love Me

Macklemoren ja Ryan Lewisin Thrift Shop oli ostetuin biisi jo kymmenettä viikkoa putkeen – edellisen kerran moiseen myyntidominanssiin ylsi Black Eyed Peasin I Gotta Feeling vuonna 2009. Se on silti joutunut tyytymään viiden viikon ajan Hot 100 -listan kakkossijaan Baauerin Harlem Shaken hallitessa.
Pinkin ja Nate Ruessin duetto Just Give Me a Reason loikkasi yhdeksänneksi ja Pinkin 14. top ten -hitiksi.
Justin Timberlaken Mirrors hyppäsi 77–25. Sen toistaiseksi korkein sijoitus on 24:s. Lady Antebellumin Downtown eteni 42–33 ja bändin seitsemänneksi top 40 -merkinnäksi. Räppäri Wale sai kolmannen Badin kiivettyä 38:nneksi.
Ruotsalaisduo Icona Popin ja brittiartisti Charli XCX:n esikoishitti I Love It hyppäsi hienosti 54–35.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Bon Jovi – What About Now
2. (-) David Bowie – The Next Day
3. (1.) Luke Bryan – Spring Break…Here to Party
4. (-) Passion – Let the Future Begin
5. (3.) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
6. (-) Mindless Behavior – All Around the World
7. (-) Eric Clapton – Old Sock
8. (-) Soundtrack – Sound City: Real to Reel
9. (4.) Mumford and Sons – Babel
10. (2.) Jimi Hendrix – People, Hell and Angels

Bon Jovi saavutti jo viidennen Yhdysvaltojen albumilistan ykkösensä, kun What About Now’ta ostettiin noin satatuhatta kappaletta. Myös David Bowien The Next Day teki kauppansa hyvin, mutta jäi kakkoseksi. Kakkostila on kuitenkin Bowien uran korkein sijoitus. Ennen tätä hän oli yltänyt kerran kolmanneksi (Station to Station, 1976) ja kerran neljänneksi (Let’s Dance, 1983). Edellisestä top ten -sijoituksesta, eli juuri Let’s Dancesta, ehti kulua peräti kolmekymmentä vuotta.
Kristillisen Passion-organisaation kollektiivi julkaisi uuden livealbumin ja ylsi neljänneksi. Albumilla esiintyy muun muassa ykkösenäkin tammikuussa piipahtanut Chris Tomlin. Passionin edellisellä albumilla White Flag (2012) irtosi viides tila.
R&b-henkisen poikabändin Mindless Behaviorin All Around the World debytoi hieman yllättäen peräti kuudentena. Ryhmän esikoisalbumi #1 Girl (2011) ylsi seitsemänneksi. Uutuuden kuudes tila on yllätys siksi, että siltä ei ole lohkaistu yhtään varsinaista hittiä.
Eric Claptonin Old Socks debytoi seitsemäntenä, pykälän alempana kuin edellinen albumi Clapton (2010). Blues-sankari on todella kestävä listajyrä, sillä Old Socks on jo hänen viides top ten -albuminsa 2000-luvulla. Ykköseksi hän on yltänyt viimeksi From the Cradlella (1994) ja tilastosta löytyy toinenkin soolouran paalupaikka: 461 Ocean Boulevard (1974).
Dave Grohlin junailema Sound City: Real to Reel -leffasoundtrack nappasi kahdeksannen tilan.
Hauska sattuma, että Clapton ja Jimi Hendrix ovat yhtä aikaa top tenissä. Listaguru Paul Greinin mukaan viimeksi näin on tapahtunut vuonna 1969. Top tenissä nähdään tällä viikolla muutenkin pelkästään miesartistien levyjä ja esittäjien keski-ikä on noin viisikymmentä vuotta.
Koko listalla on huomattavan paljon iäkkäiden tähtien kokoelmalevyjä, sillä Amazon kauppasi niitä hetken halvalla. Muun muassa Chicagon The Very Best of: Only the Beginning -kokoelma (2002) palasi noteeraamaan listauransa korkeimman sijoituksen (20).


Britannian singlet, Top 10

1. (-) The Saturdays featuring Sean Paul – What About Us
2. (1.) Justin Timberlake – Mirrors
3. (3.) Pink featuring Nate Ruess – Just Give Me a Reason
4. (4.) Bruno Mars – When I Was Your Man
5. (5.) Bastille – Pompeii
6. (2) One Direction – One Way or Another (Teenage Kicks)
7. (7.) Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz – Thrift Shop
8. (8.) Bridgit Mendler – Ready or Not
9. (10.) Disclosure featuring AlunaGeorge – White Noise
10. (9.) Avicii vs. Nicky Romero – I Could Be the One (Nicktim)

The Saturdaysin What About Us nappasi ylivoimaisesti sinkkulistan paalupaikan. Ryhmä oli ennen tätä ehtinyt saada jo kuusi top 5 -hittiä ja useammankin kakkosen. What About Usia voidaan pitää ihan paluuna ruotuun, sillä kaksi edellistä The Saturdays -sinkkua My Heart Takes Over (#15, 2011) ja 30 Days (#7, 2012) jäivät todella vähälle huomiolle.
Kuten heidän meikäläisittäin tunnetuimmasta hitistään Higherista (#10, 2010), What About Usista on olemassa kaksi versiota – pelkästään bändin nimiin merkitty ja vierailevan räppärin tähdittämä. Higherilla se vierailija oli Flo Rida, uutuudella Sean Paul, jonka edellisestä ja tätä ennen ainoasta ykkösestä ehti kulua lähes kymmenen vuotta (Blu Cantrellin Breathe). Sean Paul piti vuosi sitten hallussaan kakkossijaa She Doesn’t Mind -hitillään.
Taylor Swiftin 22 loikkasi 26–11. Poprockyhtye Kodalinen High Hopes debytoi 16:ntena. He olivat tätä ennen käyneet aivan listan hännillä kappaleella All I Want (#71, 2012).
The 1975 sai Chocolatesta top 20 -merkinnän (21-19). Pitbullin ja Christina Aguileran Feel This Moment nappasi 27. tilan. Biisissähän kierrätetään Take on Metä (#2, 1985), joka oli ensimmäinen A-han yhdeksästä top ten -sinkusta.
Imagine Dragonsin Radioactive on keikkunut mukana jo pitkälti neljättä kuukautta ja nousi nyt parhaalle sijalleen 31:nneksi. Britain’s Got Talentista ponnistaneen Reconnected-ryhmän One in a Million debytoi 32:ntena ja Jakwobin Fade 35:ntenä. Molemmat artistit ovat listatulokkaita.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Justin Timberlake – The 20/20 Experience
2. (1.) David Bowie – The Next Day
3. (3.) Emeli Sandé – Our Version of Events
4. (10.) Motion Picture Cast Recording – Les Miserables
5. (4.) Bastille – Bad Blood
6. (5.) Bruno Mars – Unorthodox Jukebox
7. (8.) Pink – The Truth About Love
8. (6.) Stereophonics – Graffiti on the Train
9. (2.) Bon Jovi – What About Now
10. (-) Suede – Bloodsports

Justin Timberlaken kolmas sooloalbumi The 20/20 Experience toi hänelle kolmannen Britannian albumilistan ykkösen. Molemmat aiemmat ovat myyneet moninkertaista platinaa, mutta yllättäen Justified (2002) kelpasi hieman kriitikoiden ylistämää Futuresex/Lovesoundsia (2006) paremmin. ‘N Syncin albumeista yksikään ei yltänyt top teniin asti, parhaaksi jäi Celebrityn (2001) 12. tila.
Oli aika, jolloin Suede saavutti väistämättä brittilistan top ten -sijoituksen, kunnes A New Morning (2002) jäi karusti 24:nneksi. Nyt 11 vuoden julkaisutauon jälkeen ilmestynyt Bloodsports merkkautti taas kymmenennen tilan. Bändin neljä ensimmäistä studioalbumia nappasivat sijat 1, 3, 1 ja 1, ja Sci-Fi Lullabieskin (1997) yhdeksännen.
Folk-veteraani Billy Bragg on yltänyt kahdesti top teniinkin, albumeillaan Talking with the Taxman About Poetry (#8, 1986) sekä Don’t Try This at Home (#8, 1991). Nyt Tooth and Nail debytoi 13:ntena. Lontoolainen indie-ryhmä Daughter teki listadebyyttinsä kolmannella albumillaan If You Leave sijalle 16.
Oli myös aika, jolloin Black Rebel Motorcycle Club keräsi kärkipään sijoituksia. Tai oikeastaan heillä on vain yksi top ten -albumi, kolmanneksi yltänyt Take Them On, On Your Own (2003), mutta pari muuta visiittiä top 20:iin. Specter at the Feastiä edeltänyt Beat the Devil’s Tattoo (2010) jämähti peräti 58:nneksi, joten siihen nähden uutuuden 31. tila on ihan kelvollinen.
Hadoukenilla on tällä hetkellä kunnon jenkkihitti, sillä Levitate on noussut Hot 100 -listalla jo 90:nneksi. Siitä huolimatta Every Weekend -kolmosalbumista (35) tuli bändin ensimmäinen top 20:n alapuolelta aloittanut studiolevy brittilistalla.
Steven Masonin Monkey Minds in the Devil’s Time debytoi 34:ntenä ja Woodkidin ensimmäinen lista-albumi The Golden Age aloitti sijalta 38.

Ei kommentteja: