sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Listakatsaus, vko 22


Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
2. (4.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
3. (2.) Maroon 5 featuring Wiz Khalifa – Payphone
4. (3.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
5. (6.) Nicki Minaj – Starships
6. (5.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
7. (7.) One Direction – What Makes You Beautiful
8. (8.) The Wanted – Glad You Came
9. (9.) Justin Bieber – Boyfriend
10. (10.) Train – Drive By

Hot 100 -listan kärkipää pysyi melko jähmeänä. Kuudes viikko toi Gotyen ja Kimbran Somebody That I Used to Know’n tasoihin sitä ennen hallinneen We Are Youngin kanssa.
Somebody That I Used to Know on ollut ykkösenä seuraavilla Billboardin listoilla: Hot 100, Digital Songs, Radio Songs, On-Demand Songs, Pop Songs, Adult Pop Songs, Rock Songs, Alternative Songs, Triple A, Dance/Club Play Songs ja Dance Airplay. Käyttäisin tässä sanaa dominanssi.
Carly Rae Jepsenin esikoishitti Call Me Maybe kipusi kakkoseksi ja sillä on hyvät mahdollisuudet edetä seuraavaksi ykköseksi jahka Gotye malttaa luopua paikastaan. Nicki Minajin Starships nousi sivuamaan omaa parastaan.
Usherin Scream lähestyy kovaa vauhtia top teniä, Pitbullin Back in Time hieman maltillisemmin. David Guetta sai taas yhden top 40 -hitin lisää (eli kuudennen) Titaniumin noustua 46–30. Biisillähän laulaa Sia.
61 listaviikkoa ei tunnu missään LMFAO:n Party Rock Anthemilla: taas nousua 44–38. Tuoreempaa tavaraa on Alex Claren mainoshitti Too Close (63–48).
Missy Elliott palasi Hot 100 -listalle noin neljän vuoden tauolta vierailemalla J. Colen Nobody’s Perfect -hitillä, joka on uutuus sijalla 90.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Adam Lambert – Trespassing
2. (2.) Adele – 21
3. (1.) Carrie Underwood – Blown Away
4. (-) Tenacious D – Rize of the Fenix
5. (5.) Norah Jones – Little Broken Hearts
6. (4.) Various Artists – NOW 42
7. (-) Beach House – Bloom
8. (-) Soundtrack – Glee: The Graduation Album
9. (3.) Lionel Richie – Tuskegee
10. (7.) One Direction – Up All Night

Adam Lambertin toinen varsinainen studioalbumi Trespassing nappasi USA:n albumilistan paalun Carrie Underwoodin ja 12 pystiä Billboard Music Awards -tapahtumassa kahmineen Adelen nenän edestä. Trespassingia ostettiin 77 000 kpl, mutta sekin riitti peittoamaan kaikki muut. Lambertin For Your Entertainment -esikoinen (2009) debytoi kolmantena ja myi hienosti kultaa. Hänen suurin Hot 100 -hittinsä on Whatya Want from Me (#10, 2010).
Tenacious D:n brittikakkonen Rize of the Fenix debytoi neljäntenä, joka on duon uran korkein sijoitus ja toinen top ten -paikka.
Beach Housen Bloom pinnisti hienosti seitsemänneksi. Teen Dream (2010) jäi aikoinaan hitusen top 40 -rajasta (43). Tuorein Glee-albumi ylsi kahdeksanneksi ja on jo 14. sarjasta kummunnut top ten -julkaisu.
Kymmenen vuotta sitten listojen huipulla keikkunut Santana on yhä top 20 -kunnossa, Shape Shifter debytoi 16:ntena. Ihan nuorisoa ei edusta Willie Nelsonkaan. Heroes (18) paransi pari sijaa Country Musicin (2010) saavutusta. Sitä edellisestä top 20 -albumista olikin ehtinyt kulua liki kolmekymmentä vuotta.
Konkareiden väliin kiilasi Garbage toistaiseksi vain digitaalisesti julkaistulla Not Your Kind of People -albumillaan. Bleed Like Me (2005) ylsi neljänneksi ja kaikki heidän studioalbuminsa ovat käyneet top 20:ssa.
Rest in peace, Donna Summer. Hänen On the Radio -kokoelmansa (#1, 1979) palasi 73:nneksi ja myös pari muuta kokoelmaa saavuttivat top 100 -sijoituksen. Paneudun Summerin listauraan tarkemmin ensi viikolla Listanimi-sarjassa, josta uhkaa tätä kyytiä tulla vainajien saavutusten muistelusarja.


Britannian singlet, Top 10

1. (2.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
2. (-) The Wanted – Chasing the Sun
3. (3.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
4. (1.) Rita Ora featuring Tinie Tempah – R.I.P.
5. (4.) Alex Clare – Too Close
6. (6.) Rihanna – Where Have You Been
7. (-) Paloma Faith – Picking Up the Pieces
8. (8.) Train – Drive By
9. (10.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
10. (5.) Tulisa – Young

Funin ja Janelle Monaén valtava hitti We Are Young saavutti siis myös brittiykkösen statuksen, kun se peittosi vielä alkuviikosta edellä keikkuneen The Wantedin Chasing the Sunin. Kakkostila on poikaryhmälle jo uran kolmas, mutta ykkösiäkin löytyy kaksi.
Seitsemäs tila on ollut viime aikoina uutuuksien suosiossa. Paloma Faithin Picking Up the Piecesin debyytti seitsemäntenä on jo kolmas putkeen ja viides tänä vuonna. Vertailun vuoksi: koko viime vuonna vain yksi sinkku saavutti parhaakseen sijoituksekseen seitsemännen tilan, Vato Gonzalesin ja Foreign Beggarsin Badman Riddim (Jump).
Picking Up the Pieces on Paloma Faithin uran ensimmäinen top ten -single. Tätä ennen aiempi paras oli New Yorkin (2009) 15. sija.
Miljoonan myydyn sinkun rajan rikkonut Somebody That I Used to Know on pomppinut viimeiset neljä viikkoa 10, 9, 10, 9. Top ten -viikkoja on kertynyt jo 17.
Jennifer Lopezin ja Pitbullin Dance Again debytoi 11:ntenä, mikä on melko vaisu suoritus viimevuotisen On the Floorin ykkössijan jälkeen. Biisi ei toistaiseksi ole top ten -hitti USA:n Hot 100 -listallakaan. Pitbullin oma Back in Time debytoi niin ikään melko alhaalla, 23:ntenä.
Skrillex sai ensimmäisen top 30 -sinkkunsa Bangarangin noustua 32–24. Tv-näkyvyydestä nauttinut Gavin DeGraw’n I Don’t Want to Be (2005) tupsahti 27:nneksi, korkeammalle kuin koskaan ennen.
Kylie Minoguen Timebomb ehti kahdessa päivässä 31:nneksi ja on ensi viikolla melko varmaa top ten -kamaa. Martin Solveig muistetaan ehkä parhaiten Hello-hitistään (#13, 2011) – The Night Out (36) on ranskalaistuottajan neljäs top 40 -noteeraus.


Britannian albumit Top 10

1. (3.) Emeli Sandé – Our Version of Events
2. (-) Joe Bonamassa – Driving Towards the Daylight
3. (4.) Adele – 21
4. (-) John Mayer – Born and Raised
5. (34.) Bee Gees – Number Ones
6. (1.) Keane – Strangeland
7. (-) Fun – Some Nights
8. (-) Tom Jones – Spirit in the Room
9. (-) The Enemy – Streets in the Sky
10. (6.) Ben Howard – Every Kingdom

Talvella albumilistan kärjessä debytoinut Emeli Sandén Our Version of Events palasi ykköseksi toista kertaa. Levyä on ostettu jo lähes puoli miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä vuoden toiseksi myydyimmän.
Blues-suosikki Joe Bonamassalta on ilmestynyt tällä vuosikymmenellä eli parissa vuodessa jo kuusi albumia, joista soololevyjä neljä, mutta top ten -paikka tuli vasta nyt Driving Towards the Daylightilla. Aiempi paras oli Dust Bowlin (2010) 12. tila. Black Country Communion on käynyt 13:ntena.
Vielä mahtavammin uransa parasta petrasi John Mayer, joka ei ole jostain syystä päässyt aiemmin kuin kerran top 40:ään Battle Studiesin (2009) päädyttyä 35:nneksi. Ylipäätään hänellä on vain seitsemän listaviikkoa, joten Born and Raisedin neljäs tila on aivan loistava. Levy on USA:n ensi viikon ykkönen.
Robin Gibb menehtyi viime viikolla pitkäaikaisen sairauden musertamana. Bee Geesin aiemmin seitsemänneksi yltänyt Number Ones -kokoelma (2007) loikkasi viidenneksi ja The Ultimate -kooste (#19, 2009) palasi 35:nneksi. Bee Gees on saavuttanut 13 top ten -albumia, mutta ykkösiä löytyy toistaiseksi vain yksi: Spirits Having Flown (1979). Saturday Night Fever (1978) jumitti kärjessä peräti 18 viikkoa, mutta on eri esittäjille merkitty soundtrack.
Sinkkuykköseksi kivunnut Fun debytoi seitsemäntenä ensimmäisellä lista-albumillaan Some Nights. Tom Jonesin ura on eri vaiheessa: Spirit in the Room on veteraanin 17. top ten -albumi, joista yksi on tullut Jools Hollandin kanssa. Praise and Blame (2010) ylsi kahdeksanneksi.
Kärkipään uutuusjoukon täydensi The Enemyn Streets in the Sky, joka jatkoi bändin toistaiseksi katkeamatonta top ten -putkea. Trendi on kuitenkin laskeva: 1, 2 ja 9.
Blue Nilesta tuttu Paul Buchanan sooloili 14:nneksi. Hänen bändinsä kävi kymmenentenä High-albumillaan (2004). The Temper Trapin ainoa hittisingle Sweet Disposition siivitti Conditions-albumin 25. sijasta huolimatta erinomaisiin myyntilukuihin. Nimettömän kakkosalbumin listaura jäänee lyhyemmäksi, vaikka nyt tuli 17. sija.
No Church in the Wild -sinkku on saanut hyvän vastaanoton ja nosti osaltaan Jay-Z:n ja Kanye Westin Watch the Thronea (2011) 38–16. Parhaimmillaan kolmantena käynyt levy rikkonee vielä platinarajan.
The Cultin paluualbumin The Choice of Weaponin 20. tila on bändin paras sitten ykkösenä piipahtaneen Pure Cultin (1993). Slash kitaroi Apocalyptic Loven 27:nneksi ja yllättäen albumeita kaupaksi saavan Eric Prydzin Pryda pinnisti 40:nneksi.
Saint Etiennen Words and Music by Saint Etienne asettui 26:nneksi. Kulttisuosiota nauttiva popryhmä on käynyt top tenissä vain kahdesti, peräkkäisillä albumeilla So Tough (#7, 1993) ja Tiger Bay (#8, 1994). Uutuuden suoritus on kuitenkin vallan mainio, jos vertaa Tales from the Turnpike Housen (2005) 72. sijaan.
Ja kun on paljon uutuuksia, on paljon romahtajia: Tenacious D:n Rize of the Fenix sukelsi 2–23 ja viime viikon viides Ren Harvieun Through the Night sekä kymppi Garbagen Not Your Kind of People suoraan ulos top 40:stä.

Ei kommentteja: