sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Listakatsaus, vko 13

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
2. (2.) Kelly Clarkson – (What Doesn’t Kill You) Stronger
3. (4.) The Wanted – Glad You Came
4. (3.) Adele – Set Fire to the Rain
5. (5.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
6. (9.) Nicki Minaj – Starships
7. (6.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On
8. (7.) Drake featuring Rihanna – Take Care
9. (12.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
10. (10.) Katy Perry – Part of Me

We Are Young saavutti jo kolmannen ykkösviikkonsa. Hienon myynnin lisäksi se on striimausten kärkisijoilla ja kasvatti radiosoittoaan 40 prosenttia – tai siis radiosoiton saavuttamaa yleisömäärää.
Flo Rida nettosi kuudennen ja Sia ensimmäisen top ten -hittinsä Wild Onesin noustua yhdeksänneksi. Flo Rida on siitä harvinainen räppäri, että kaikki nuo hänen isot hittinsä ovat tulleet pääroolissa.
Drive By eteni Trainin neljänneksi top 20 -hitiksi (21–15) ja Calvin Harris sai toisen (22–18). Kantrilaulaja Lee Bricen uran suurin menestys A Woman Like You nousi ensimmäistä kertaa top 40:iin (46–38).
Florence and the Machinen viimesyksyinen Shake It Out saavutti listauransa korkeimman sijoituksen (72) 20. viikollaan. Jos sen pisteet putoavat ensi viikolla, biisi putoaa ulos listalta eikä voi palata, elleivät sen pisteet jossain vaiheessa oikeuta top 50:iin. Hot 100 -matematiikka on vähintäänkin mielenkiintoista.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) One Direction – Up All Night
2. (2.) Adele – 21
3. (31.) Guns N’ Roses – Greatest Hits
4. (1.) Bruce Springsteen – Wrecking Ball
5. (-) Passion – Passion: White Flag
6. (6.) Whitney Houston – Whitney: The Greatest Hits
7. (7.) Drake – Take Care
8. (3.) Various Artists – NOW 41
9. (16.) Gotye – Making Mirrors
10. (13.) Fun – Some Nights

Listasaavutuksia on monenlaisia. Jos oikein tarkkaan syynätään, niin poikabändi One Direction teki historiaa: He ovat ensimmäinen – nyt tulee monta suurimman osan maailman levyttäjistä pois sulkevaa kategorisointia – brittibändi, joka on esikoisalbumillaan aloittanut listataipaleensa USA:n albumilistan ykkössijalta.
Tuollaisenkin tekemällä tehdyn tittelin saavuttaminen vei hämmästyttävän kauan, sillä Billboardin isoa albumilistaa on koottu pitkälti yli puoli vuosisataa. Up All Nightin katalyyttinä olivat varmasti osaltaan poikabändipopin uusi nousu ja tietenkin hittisingle What Makes You Beautiful, joka kipusi Hot 100 -rankingissa ensimmäistä kertaa top 20:iin.
Kaikkien aikojen ensimmäinen kärjessä debytoinut esikoisalbumi oli muuten Snoop Doggin Doggystyle (1993).
Guns N’ Rosesin Greatest Hits -lättyä (2004) kaupattiin verkossa hetken muutaman kymmenen sentin hinnalla. Niinpä se hyppäsi sivuamaan omaa parastaan eli albumilistan kolmossijaa. Kokoelmaa on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta.
Kristillisten supertähtien Passion -albumiprojekti tupsahti ensimmäistä kertaa top teniin.
Gotyen Making Mirrors pomppasi jo yhdeksänneksi ja Somebody That I Used to Know on matkalla megahitiksi. Kiinnostavaa nähdä, jääkö herra Daniel Powterin kaltaiseksi yhden hitin suosikiksi. Muistatteko Bad Dayn, joka valloitti Hot 100 -listan keväällä 2006 ja rankattiin sen vuoden isoimmaksi jenkkihitiksi? Powterin seuraava albumi ei yltänyt edes top 200 -listalle.
Draken seitsemäntenä majaileva Take Care on jo ylittänyt miehen Thank Me Later -esikoisalbumin myynnin. Ei hassumpaa. Tuotteliaan Tech N9nen uusi EP debytoi 15:ntenä ja hänellä on nyt kuusi top 20 -merkintää.
Joskus taannoin hittejä saaneen The Ting Tingsin Sounds from Nowheresville keksi vain paikan numero 87, mutta parempi sekin kuin Meat Loafin Hell in a Handbasketin sadas sija.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Katy Perry – Part of Me
2. (-) Sean Paul – She Doesn’t Mind
3. (1.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
4. (-) Labrinth – Last Time
5. (2.) Nicki Minaj – Starships
6. (-) JLS – Proud
7. (6.) David Guetta featuring Sia – Titanium
8. (5.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
9. (4.) Emeli Sandé – Next to Me
10. (8.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On

Neljä viikkoa riitti toistaiseksi Gotyelle, sillä pari uutuutta meni vauhdilla ohi. Uusi Katy Perry -sinkku on aina tapaus ja Part of Me sattuu olemaan vielä ihan hyvä biisikin. Perryllä on nyt koossa ”vasta” kolme ykköstä: I Kissed a Girl (2008), California Gurls (2010) sekä Part of Me. Samassa ajassa hän on ehtinyt kerätä seitsemän Billboardin Hot 100 -paalua.
Kukapa olisi uskonut Sean Paulin saavuttavan ihan omillaan kakkossijan vuonna 2012. Hän ei ole saanut albumeita kaupaksi vuosikausiin, mutta She Doesn’t Mind on herran uran toinen kakkoseksi yltänyt ikioma single. Edellinen oli We Be Burnin’ (2006) ja top ten -noteerauksia on kaikki esiintymiset laskien seitsemän. Kärkipaikkakin tuli tutuksi Blu Cantrellin Breathellä (2003). Kuka muistaa?
Labrinthin Earthquake (#2, 2011) on ollut viime kuukausien suurimpia hittejä ja nyt Last Time debytoi neljäntenä. Räppärillä on koossa kolme omaa top viisi -menestystä ennen varsinaisen esikoisalbumin ilmestymistä.
JLS yrittää pysyä kahinoissa mukana esittämällä Sport Relief -tunnuskappaleen, mutta Proud ei vielä jaksanut kuudetta sijaa ylemmäs. Juuri nyt vaikuttaa siltä, ettei bändin viiden ykkösen tilasto enää komistu.
You Me at Six pinkoi kohtuullisen ylös The Swarmin avulla (23). Rescue Me ylsi 21:nneksi viime vuonna.
Florence and the Machinen Shake It Out (#12, 2011) palasi 35:nneksi. Se on toistaiseksi ainoa isompi hitti hieman alisuoriutuneelta Ceremonials-albumilta.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Paul Weller – Sonik Kicks
2. (9.) David Guetta – Nothing But the Beat
3. (1.) Military Wives – In My Dreams
4. (2.) Emeli Sandé – Our Version of Events
5. (3.) Adele – 21
6. (8.) Lana Del Rey – Born to Die
7. (12.) Coldplay – Mylo Xyloto
8. (6.) Ed Sheeran – +
9. (5.) Bruce Springsteen – Wrecking Ball
10. (4.) Michael Kiwanuka – Home Again

Paul Wellerillä on nyt neljä ykkösalbumia: Stanley Road (1995), Illumination (2002), 22 Dreams (2008) ja Sonik Kicks. Hänen menestyksensä on viime vuosina ollut hämmästyttävän tasaista. Studioalbumien sijoitukset viimeisen 15 vuoden ajalta ovat 2, 2, 3, 1, 2, 4, 1, 2 ja 1. Noista kahdeksan ensimmäisen listaviikot puolestaan näyttävät numeroita 13, 7, 16, 7, 13, 9, 20 ja 16.
David Guettan Nothing But the Beat nousi sivuamaan omaa parastaan Graham Norton Show’n avustuksella. Levyltä on lohkaistu useita isoja hittejä ja se suuntaa edeltäjänsä One Loven (#2, 2009) jäljillä vakaasti kohti platinasarjaa.
The Shins saavutti toisen top 20 -albuminsa, mutta Port of Morrow’n 11. sijaa ylempänä bändi ei ole käynyt. Wincing the Night Away (2007) ylsi 16:nneksi.
Lastenohjelmista tuttu Justin Fletcher on keikkunut Hands Up -esikoisalbumillaan listalla jo hetken ja kipusi sivuamaan kaksi viikkoa saavuttamaansa 16. tilaa.
Miike Snow'n Happy to You debytoi 31:ntenä – heidän ensimmäinen top 40 -saavutuksensa, Odd Futuren The OF Tape Vol. 2 sijalla 40 ja Madonnan Celebration (#1, 2009) palasi pitkästä aikaa top 40:iin (35). Nousu ennakoi tietenkin juuri ilmestynyttä MDNA-albumia, joka lienee pomminvarma ykkönen, vaikka Give Me All Your Luvin' -sinkku jäi karmaisevaksi brittilistaflopiksi.

Ei kommentteja: