sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Listakatsaus, vko 12

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Fun featuring Janelle Monáe – We Are Young
2. (2.) Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)
3. (3.) Adele – Set Fire to the Rain
4. (4.) The Wanted – Glad You Came
5. (9.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
6. (8.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On
7. (11.) Drake featuring Rihanna – Take Care
8. (7.) Snoop Dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars – Young, Wild & Free
9. (6.) Nicki Minaj – Starships
10. (5.) Katy Perry – Part of Me

Billboard huomioi Hot 100 -listallaan tästä lähtien suurimmista on demand -palveluista striimatun musiikin (keksiikö kukaan järkevää suomenkielistä sanaa striimaukselle?), mikä vähentää hieman puhtaan digimyynnin painoarvoa. Kärkipäähän kovin suuria loikkia striimaukset eivät aiheuttaneet – parhaalle sijalleen seitsemänneksi kivunnut Draken Take Care loikkasi lähinnä vahvasti kasvaneen radiosoittonsa ansiosta.
We Are Young oli yhä viikon ylivoimaisesti ostetuin kappale, eikä sille näy tällä hetkellä kovin vakavasti otettavia kilpailijoita Hot 100 -listan huipulle, elleivät Gotyen Somebody That I Used to Know sekä The Wantedin Glad You Came saa jostain yllättävää tukea. Katy Perryn Part of Me saattaa kivuta videon ilmestyessä takaisin aika korkealle.
Kannattaa tarkkailla myös Trainin Drive Byta. Meilläkin yllättävän isoksi menestykseksi noussut biisi eteni vain kaksi sijaa 23–21, mutta siitä tunnutaan olevan aika innostuneita. Trainillä on kaksi top ten -hittiä: gigamenestys Hey Soul Sister (#3, 2010) sekä Drops of Jupiter (#5, 2001), mutta jo aika läjä top 40 -menestyksiä, kaikkiaan seitsemän. Heidän esikoishittinsä Meet Virginia (#15, 1999) meni Euroopalta täysin ohi.
Calvin Harrisin toinen hitti Feel So Close kolkuttelee niin ikään top 20:n ovea (34–22).
John Mayerin uusi single Shadow Days debytoi yllättävän vaisusti 42:ntenä. Mayer on myynyt toistakymmentä miljoonaa albumia USA:ssa, mutta ei ole vielä kertaakaan käynyt Hot 100 -listan top tenissä. Top 20 -paikkoja on kuitenkin jo kuusi. Korkeimmalle on yltänyt Say (#12, 2007), mutta No Such Thing (#13, 2002), Your Body Is a Wonderland (#18, 2002) ja Daughters (#19, 2004) olivat kaikki sitä pitkäikäisempiä menestyksiä.
M83:n Midnight City avasi viimein Hot 100 -listan oven ja räväytti saman tien 74:nneksi. Striimauksista tuntuu hyötyvän ennen kaikkea Skrillex, jonka jo ikivanhaksi luokiteltava Scary Monsters and Nice Sprites palasi 83:nneksi. Bangarangkin on 75:ntenä.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Bruce Springsteen – Wrecking Ball
2. (1.) Adele – 21
3. (4.) Various Artists – NOW 41
4. (16.) Lady Antebellum – Own the Night
5. (29.) Coldplay – Mylo Xyloto
6. (2.) Whitney Houston – Whitney: The Greatest Hits
7. (8.) Drake – Take Care
8. (37.) Lil Wayne – Tha Carter IV
9. (-) Luke Bryan – Spring Break 4: Suntan City (EP)
10. (-) Andrew Bird – Break It Yourself

Bruce Springsteen saavutti jo kymmenennen ykkösensä Wrecking Ballin lyötyä 21:n noin tuhannella kopiolla. Vain The Beatlesillä (19) ja Jay-Z:llä (12) on enemmän ykkösiä, Elvikselläkin on kymmenen.
Brittilistalla Wrecking Ballin viimeviikkoinen ykkössija on Pomon yhdeksäs ja hän on napannut molempien listojen paalun samalla albumilla huimat kahdeksan kertaa.
Emmylou Harrisin Wrecking Ball (1995) ylsi muuten 96:nneksi.
Google Play pyrkii markkinoille tarjoamalla hittialbumeita käytännössä ilmaiseksi eli muutamien kymmenien senttien hintaan. Billboard ei hyväksy moista hinnoittelua aivan uusille, kuukauden ikäisille albumeille, mutta vanhemmille kylläkin. Google Playn ansiosta NOW 41, Lady Antebellumin Own the Night ja Coldplayn Mylo Xyloto myivät hienosti ja palasivat top viiteen, Lil Waynen Tha Carter IV kahdeksanneksi. Koko kärkiviisikko ylitti sadan tuhannen rajan.
Luke Bryanin neljäs EP on hänen kolmas top ten -menestyksensä. Tailgates and Tanlines (#2, 2011) on yhä sijalla 18. Andrew Bird menetti top ten -neitsyytensä, mutta jo Noble Beast (2009) kävi 12:ntena.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Gotye featuring Kimbra – Somebody That I Used to Know
2. (3.) Nicki Minaj – Starships
3. (-) Alexandra Burke featuring Erick Morillo – Elephant
4. (2.) Emeli Sandé – Next to Me
5. (4.) Flo Rida featuring Sia – Wild Ones
6. (8.) David Guetta featuring Sia – Titanium
7. (6.) DJ Fresh featuring Rita Ora – Hot Right Now
8. (10.) David Guetta featuring Nicki Minaj – Turn Me On
9. (5.) StooShe featuring Travie McCoy – Love Me
10. (18.) Jay-Z & Kanye West – Ni**as in Paris

Gotyen Somebody That I Used to Know nappasi viidennen ykkösviikkonsa ja on myynyt jo platinaa. Edes X Factorista aikoinaan ponnistanut Alexandra Burke ei pystynyt paluusinglellään sitä uhkaamaan. Elephant debytoi kolmantena. Burkella on kolme ykköstä ja kuusi top ten -sinkkua. Krediitin saanut tuottaja Erick Morillo muistetaan parhaiten ehkä Reel 2 Real -nimellä, jolla lohkesi I Like to Move It -megahitti (#5, 1994) ja pari muutakin top ten -singleä, joista unohtunein lienee Jazz It Up (#7, 1996).
Somebody That I Used to Know on noussut ykköseksi lukuisissa maissa ja top viiteen oikeastaan kaikkialla – paitsi meillä, jossa sen paras sijoitus singlelistalla on toistaiseksi vasta 14:s.
Nicki Minaj saavutti uransa parhaan sijoituksen Starshipsin noustua jo kakkoseksi. Jay-Z:n ja Kanye Westin Ni**as in Parisilta vei todella kauan, ennen kuin se nousi brittilistoilla kärkipäähän, mutta on nyt ensimmäinen top ten -lohkaisu Watch the Throne -albumilta.
Swedish House Mafia jatkaa koirateemaansa – upean Save the World -videon jälkeen uusi (vodkamainos)sinkku on nimeltään Greyhound. Se ei kuitenkaan yllä mainitun tapaan top teniin vaan joutuu toistaiseksi tyytymään 13. sijaan.
Jason Mrazin I’m Yours (#11, 2009) on vielä brittilistahistorian ostetuin top tenin ulkopuolelle jäänyt sinkku. Se oli myös Mrazin ainoa listamenestys ennen I Won’t Give Upin nyt saavuttamaa 16. tilaa.
Coldplayn Charlie Brown loikkasi 38–22 ja Azaelia Banksin esikoishitti 212 46–24. Myös Tyga ylsi ensimmäistä kertaa top 40:iin, kun Rack City eteni kolme sijaa 40:nneksi. Ikuisten Party Rock Anthemin ja Sexy and I Know Itin jatkoksi LMFAO ihastuttaa meitä vielä Sorry for Party Rockingin sävelin (51–30).


Britannian albumit Top 10

1. (2.) Military Wives – In My Dreams
2. (3.) Emeli Sandé – Our Version of Events
3. (4.) Adele – 21
4. (-) Michael Kiwanuka – Home Again
5. (1.) Bruce Springsteen – Wrecking Ball
6. (5.) Ed Sheeran – +
7. (-) Marcus Collins – Marcus Collins
8. (6.) Lana Del Rey – Born to Die
9. (11.) David Guetta – Nothing But the Beat
10. (7.) Lionel Richie – Tuskegee

Viime viikolla Bruce Springsteenille hävinnyt Military Wives -ryhmä otti vahingon takaisin äitienpäiväkaupan avulla. Springsteen tipahti viidenneksi asti jääden tuttujen Emeli Sandén, Adelen ja Michael Kiwanuka -nimisen tulokkaan taakse.
Kiwanuka on BBC:n vuosittaisen Sound of -pollin voittaja. Home Againin nelossija ei ole mitenkään huono, mutta vaikuttaa esimerkiksi Adelen, Jessie J:n ja Florence and the Machinen jättimenestysten jälkeen pieneltä pettymystä. Hittiäkään ei ole vielä siunaantunut.
Kykykisatähti Marcus Collins debytoi seitsemäntenä. Hän vei viime viikolla White Stripesin Seven Nation Armyn jo toista kertaa singlelistan top kymppiin. Originaali ylsi siellä tahollaan sopivasti seitsemänneksi keväällä 2003.
Voimakaksikko Lionel Richie ja Michael Bolton miehittivät sijat 10 ja 11. Richie saavutti Tuskegee -kantriversioalbumilla soolouransa kymmenennen top ten -merkinnän, joista kunniakkaasti peräti viisi on tullut 2000-luvulla, vaikka tuskin kukaan osaa nimetä yhtään Richien 2000-luvun hittibiisiä. Bolton on leijunut viimeksi näin korkealla kakkoseksi yltäneellä Greatest Hits -kokoelmallaan vuonna 1995.
Will Youngin ykköseksi asti yltänyt Echoes hätyyttelee pian tuplaplatinastatusta ja loikkasi sen kunniaksi 52–19.
Charmantisti ikääntynyt Jason Donovan levyttää yhä ja ostajiakin piisaa suhteellisen mukavasti. Sign of Your Love (36) on hänelle jo kahdeksas top 40 -albumi, mutta yllättäen niistä huonoiten sijoittunut. Sinkkulistalla miestä ei ole nähty sitten vuoden 1993.

Ei kommentteja: