sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Listakatsaus, vko 47

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) LMFAO – Sexy and I Know It
3. (3.) Adele – Someone Like You
4. (6.) David Guetta featuring Usher – Without You
5. (4.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
6. (5.) Gym Class Heroes featuring Adam Levine – Stereo Hearts
7. (7.) Foster the People – Pumped Up Kicks
8. (8.) Flo Rida – Good Feeling
9. (12.) Bruno Mars – It Will Rain
10. (-) Taylor Swift – If This Was a Movie

Rihannan We Found Love viipyy kärjessä kolmatta viikkoa. Neidon seuraava hitti You Da One debytoi pelkän radiosoiton turvin 73:ntenä ja on vauhdilla matkalla kohti kärkipäätä.
David Guetta sai uransa korkeimman Hot 100 -noteerauksen Without Youn noustua pari sijaa neljänneksi. Aiempi paras, ja herran ensimmäinen top ten -hitti, oli Sexy Bitch (#5, 2010), jonka Bitch siivottiin Chickiksi.
Bruno Mars on ollut pinnalla vasta puolitoista vuotta, mutta saavuttanut jo seitsemän top ten -hittiä, kun tuorein It Will Rain nousi kolme sijaa yhdeksänneksi. Ykkösiä on kertynyt kolme.
Taylor Swiftin Speak Now -albumin deluxe-painoksella julkaistut If This Was a Movie sekä Ours debytoivat kymmenentenä ja 13:ntena. Erikoiseksi tapauksen tekee se, että itse deluxe-painos on ollut Target-myymälöissä kaupan jo iät ja ajat, mutta Itunes-sukupolvi sai biisit käsiinsä vasta toissa maanantaina ja vastaanotto oli sen mukainen. Swiftillä on kymmenen top ten -hittiä ja kantritähdistä paremmin on menestynyt ainoastaan Kenny Rogers, jolla on 11. Swift on siis todellinen digiajan ilmiö.
Matt Nathansonin ja Sugarlandin Run debytoi 53:ntenä. Se on mukana Nathansonin Modern Love -albumilla ja esitettiin CMA-gaalassa, jonka avulla myös The Band Perryn ikivanha ja miljoonia myynyt If I Die Young nousi kymmenen sijaa 30:nneksi saaden seuraa top 40:iin tuoreemmasta All Your Lifesta (63–37). Albumilistan jo valloittanut Eric Church sai ensimmäisen top 40 -hittinsä Drink in My Handin noustua 61–40.
Adelen Set Fire to the Rain ei ole vielä virallinen single USA:ssa, mutta sillä on silti tilillään jo 11 listaviikkoa. Biisi palasi 89:nneksi ja sen paras sijoitus on 72:s.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Mac Miller – Blue Slide Park
2. (8.) Michael Bublé – Christmas
3. (-) Various Artists – NOW 40
4. (-) Soundtrack – Twilight: Breaking Dawn Part 1
5. (5.) Adele – 21
6. (1.) Justin Bieber – Under the Mistletoe
7. (3.) Susan Boyle – Someone to Watch Over Me
8. (7.) Coldplay – Mylo Xyloto
9. (-) Romeo Santos – Formula Vol. 1
10. (-) Il Divo – Wicked Game

Hip hopilla on aina myyty albumeita, eikä Mac Millerin ensimmäisen korkean profiilin soolon Blue Slide Parkin ykkössija yllätä – semminkin, kun siihen tarvittiin vuodenaikaan nähden melko alhainen 144 000 kpl:een myynti. Miller levyttää indie-firma Rostrumille, joka sai ensimmäisen listaykkösensä.
Kokonaisuudessaan kauppa kävi kuitenkin vilkkaasti. Michael Bublén Christmas nousi USA:ssa Britannian tavoin toistaiseksi korkeimmalle sijalleen kakkoseksi ja lienee joulun parhaita myyntitäkyjä. NOW:n uusin osa debytoi edellisen jäljissä kolmantena ja Twilight-soundtrackien top 3 -ketju katkesi neljännen jäätyä neljänneksi. Se sisältää Bruno Marsin It Will Rainin lisäksi muun muassa Christina Perrin uuden A Thousand Years -singlen.
Latinotähti Romeo Santos debytoi yhdeksäntenä puoliksi espanjankielisellä albumillaan Formula Vol. 1, jolla vierailee muun muassa Usher. Santos tuli tunnetuksi Aventuran riveistä. Bändi ylsi parhaimmillaan viidenneksi viimeisellä studioalbumillaan The Last (2009).
Il Divo kiinnostaa vielä joitain, sillä Chris Isaakin hitin mukaan nimetystä Wicked Gamesta tuli porukan viides top ten -albumi. Edellisestä Il Divo -studiolätystä The Promise (#5, 2008) onkin vierähtänyt jo tovi.
Neljä perättäistä studioalbumiaan ykkösiksi vieneen Disturbedin The Lost Children debytoi 13:ntena, mutta se onkin b-puolikokoelma. Noel Gallagherin esikoinen aloitti sijalta 28, kolme sijaa ylempää kuin Beady Eyen Different Gear Still Speeding aiemmin tänä vuonna.


Britannian singlet, Top 10

1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (-) Flo Rida – Good Feeling
3. (-) One Direction – Gotta Be You
4. (3.) Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake
5. (5.) Ed Sheeran – Lego House
6. (7.) David Guetta featuring Usher – Without You
7. (9.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
8. (2.) JLS – Take a Chance on Me
9. (4.) Professor Green featuring Emeli Sandé – Read All About It
10. (17.) Christina Perri – Jar of Hearts

We Found Love jaksoi vielä viidennen ykkösviikon pitäen takanaan Flo Ridan niin ikään jättihitiksi äityvän Good Feelingin. Klubiräpin supertähdellä on kaksi ykköstä, Right Round (2009) sekä Club Can’t Handle Me (2010) ja Good Feelingillä on hyvät saumat kolmanneksi ensi viikolla. Myös Good Feelingin emokappale Aviciin Levels saattaa nousta lähiaikoina top teniin.
One Directionin ykkösputki katkesi heti toiseen sinkkuun Gotta Be You. Poikabändeille tuntuu olevan hankalaa myydä sinkkujaan edes viikon saati pidempään, sillä Gotta Be Youkin oli väliaikatietojen kärjessä, samoin kuin JLS:n Take a Chance on Me viime viikolla ja The Wantedin Lightning muutama viikko sitten. Take a Chance on Me putosi jo kahdeksanneksi ja Lightning vietti top 20:ssa vain neljä viikkoa.
Toisesta ääripäästä voidaan poimia Maroon 5:n Moves Like Jagger, joka viipyy top tenissä jo 14:ttä viikkoa. Myös Jar of Hearts on osoittautunut melkoisen kestäväksi. Se nousi jo kolmatta kertaa alemmilta sijoilta kärkikymmenikköön ja on viettänyt siellä kaikkiaan yhdeksän viikkoa.
David Guettan Without You nousi kuudenneksi ja täten koko vuonna on nähty vain yksi korkeimmillaan seitsemännen sijan saavuttanut kappale, Veto Gonzalezin ja Foreign Beggarsin Badman Riddim (Jump).
Draken ja Rihannan Take Care debytoi 12:ntena. Drakellä ei ole vielä yhtään top ten -singleä pääesittäjänä, mutta tietenkin aiemmalla Rihanna-yhteistyöllä What’s My Name tuli paalukin.
The Saturdaysin pitäisi keksiä jotain todella raflaavaa, sillä heidän uusi, jo nimellään haukotuttava My Heart Takes Over -singlensä limbosi 15:nneksi. Tyttöryhmällä on peräti kymmenen top ten -hittiä, mutta eväät alkavat olla syöty.
Gary Barlow’n kokoama Children in Need -hyväntekeväisyysprojekti The Collective versioi Massive Attackin Teardropin 24:nneksi. Alkuperäinen ylsi kymmenenneksi keväällä 1998.
Viikon kiinnostavimmat uutuudet ja palaajat asettuivat sijoille 31–40. Westlife sössi puhtaan top ten -rivistönsä julkaisemalla uuden kappaleen juuri ilmestyneeltä The Greatest Hits Vol. 2 -joutsenlaulukokoelmaltaan etukäteen singlenä. Lighthouse on paras Westlife -sinkku vuosiin, mutta tämän hetken suhdanteilla sen ei voinutkaan odottaa sijoittuvan paremmin kuin 32:nneksi. Westlifen listasaavutukset ovat murskaavia: 14 ykköstä ja 25 top ten -singleä.
Glee Cast hyppäsi Adele-villityksen kelkkaan juuri ennen kuin heidän saumansa saada hitti hupenivat kokonaan. Rumour Has It/Someone Like You debytoi 35:ntenä. Sen perässä näyttäytyy Slow Moving Millie -nimisen neidon John Lewis -mainokseen laulama The Smithsin William It Was Really Nothing -singlen (#17, 1984) b-puoli Please Please Please Let Me Get What I Want.
Elbow’n One Day Like This (2008) on listahistorian myydyin top 30:n alapuolelle jäänyt single. Sen kahdesti saavuttama korkein sijoitus on 35. ja nyt se palasi Children in Need -yhteyden ansiosta 38:nneksi. Elbow’n uran paras on 19. tila, jonka bändi noteerasi sekä Fallen Angelillä (2003) että Grounds for Divorcella (2008).


Britannian albumit Top 10

1. (2.) Michael Bublé – Christmas
2. (-) JLS – Jukebox
3. (-) Snow Patrol – Fallen Empires
4. (6.) Coldplay – Mylo Xyloto
5. (-) Drake – Take Care
6. (1.) Susan Boyle – Someone to Watch Over Me
7. (10.) Ed Sheeran – +
8. (9.) Adele – 21
9. (3.) Florence & The Machine – Ceremonials
10. (7.) André Rieu – And the Waltz Goes On

X Factorissa kootun JLS:n kolmas albumi Jukebox löi Snow Patrolin odotetun Fallen Empires -albumin, mutta Michael Bublén Christmas ehti loppuviikosta molempien ohi nousten ykköseksi neljännellä listaviikollaan. Se on Bublén toinen ykkönen järkyttäviä määriä myyneen Crazy Loven (2008) jatkoksi.
JLS:n nimetön esikoinen ylsi kärkeen syksyllä 2009 ja Outta This World debytoi Take Thatin Progressin takana kakkosena viime vuonna.
Snow Patrolin menestys jatkuu tasaisena, vaikka heidän tykätty singlensä Called Out in the Dark jäikin niukasti sinkkulistan top tenin ulkopuolelle. Viides lista-albumi Fallen Empires jatkoi puhdasta top 3 -riviä, mutta ykkösiä on siunaantunut vain yksi, Eyes Open (2006). Kaksi aivan ensimmäistä studioalbumia jäivät vaille listasijoja, kunnes Run-hitti (#5, 2004) sekä Final Straw -albumi (#2, 2004) räjäyttivät pankin. Bändin saavutuksiin lukeutuu muun muassa 2000-luvun pitkäikäisin listasingle Chasing Cars (#6, 2006). Uusi This Isn’t Everything You Are -single debytoi singlelistan 40:ntenä.
Kolmikon välinen taisto oli tiukka, sillä perjantaina eroksi uutisoitiin vain muutama sata kappaletta.
Susan Boylen Someone to Watch Over Me tipahti aika kauas kärkitaistelusta. Sen yläpuolella viidentenä debytoi uudella mantereella jättisukseeta nauttiva Drake, joka saavutti kultarajan jo Thank Me Later -esikoisalbumillaan (#15, 2010).
Marraskuun mukana tulee yleensä Andrea Bocelli, joskus uudella popalbumilla, toisinaan ooppera-aarioilla tai livelevyllä. Concerto: One Night in Central Park debytoi 17:ntenä. Italian tämän hetken kirkkaimmalla tähdellä ei ole ykkösiä, mutta jo kuusi top ten -merkintää.
Viikon flopin kyseenalainen leima voidaan lyödä Pixie Lottin otsaan. Neidon esikoisalbumi (2009) ylsi kuudenneksi, myi tuplaplatinaa ja uuden Young Foolish Happyn maistianen All About Tonight nappasi vielä sinkkulistan paalupaikan. Itse albumi limbosi sitten 18:nneksi. Lähiviikot näyttävät, kuinka sille lopulta käy.
R.E.M.:in Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage -jäähyväiskokoelma pinnisti 19:nneksi. Sen menestystä haittaa varmasti pitkälti toista miljoonaa myyty In Time: The Best of (#1, 2003), joka sisälsi jo kaikki tärkeimmät R.E.M. -klassikot. Bändin uralle on kertynyt peräti kahdeksan ykköstä alkaen Out of Timesta (1991), joka oli heidän ensimmäinen top 20 -albuminsa. Singlelistalla korkeimmaksi noteeraukseksi jäänee The Great Beyondin (2000) pronssipaikka.
Lady Gaga esiintyi ensin sunnuntaina X Factorissa ja myöhemmin myös muissa TV-ohjelmissa, joten Born This Way pomppasi top 40:n ulkopuolelta aina 14:nneksi. Samalla Marry the Night sai vauhtia singlelistan 18:nneksi, mikä on oiva parannus You and I:n 24. sijaan verrattuna.
Kuninkaalliset Merivoimat veisasivat 21:nneksi ja Frank Sinatran Sinatra: The Best of the Best -kokoelma aloitti 31. sijalta. Edellisestä Sinatra-koosteesta onkin jo, luoja paratkoon, kolme vuotta.

Ei kommentteja: